| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
DOBRODOŠLI NA INTERNET PREZENTACIJU AMBASADE SRBIJE U BRAZILU

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici


Adresa
SES Avenida das Nações, Qd. 803, Lote 15
CEP 70409-900 BRASÍLIA D.F.
BRASIL

Telefon: +5561 / 3223-72-72 Lokacija/Mapa
Telefon: +5561 / 3223-19-94 Konzularna nadležnost
Fax:       +5561 / 3223-84-62 Počasni konzuli
E-mail: embaixadaservia@terra.com.br  
   

 


 
 
 
Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države sa Srbima u regionu i dijasporom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić doneo je 14. marta 2024. godine odluku br. 24-596/30-2024/01 o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Uvid u objavljene odluke o sufinansiranju projekata možete ostvariti na sajtovima Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 


Prijem povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije

U Ambasadi Republike Srbije u Braziliji 22. februara 2024. održan je prijem povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije.

Prva ambasada koja je otvorena u novom brazilskom glavnom gradu bila je upravo ambasada tadašnje Jugoslavije, čiji je Srbija naslednik.

Novodošli ambasador Aleksandar Ristić, koji je u Brazil doputovao pre nekoliko nedelja, i njegova zamenica Jelena Blažević otvorili su vrata renovirane Ambasade i priredili događaj za prijatelje Srbije.

Prijemu su prisustvovali visoki predstavnici Nacionalnog kongresa,  Itamaratija, Vlade Saveznog distrikta i drugih saveznih država, Savezne policije, ambasadori i diplomate, poslovni ljudi, politički analitičari kao i sveštenik Parohije Svetog Đorđa u Braziliji (Mitropolija saopaulska i sveg Brazila Antiohijske pravoslavne crkve), te brojni novinari i pripadnici srpske dijaspore.

Posebno svečan ton čitavom skupu dalo je učešće vojnog orkestra i njegovo izvođenje nacionalnih himni Srbije i Brazila.

U svom obraćanju ambasador Aleksandar Ristić objasnio je da se Sretenje – Dan državnosti Srbije obeležava u znak sećanja na dva događaja Srpske revolucije koja su se desila 15. februara – Prvi srpski ustanak (1804), kojim je počela borba za oslobođenje od osmanske okupacije koja je trajala više vekova, i donošenje prvog srpskog ustava (1835). Iako je taj ustav bio na snazi samo 55 dana, njegov slobodarski duh inspiracija je u Srbiji i danas. I sadašnje generacije lidera i građana nalaze u njemu snagu da sačuvaju nacionalno jedinstvo i teritorijalnu celovitost Srbije i da rade na njenom razvoju.

Srbija i Brazil imaju tradicionalno odličnu saradnju i međusobno se podržavaju. Diplomatski odnosi uspostavljeni su 1938. i karakteriše ih visok nivo saglasnosti o najvažnijim međunarodnim pitanjima. Unapređenje saradnje moguće je u mnogim oblastima, a posebna pažnja posvećuje se poljoprivredi, informacionim tehnologijama, trgovini, odbrani i kulturi.

Prijem je privukao pažnju lokalnih medija (Brazilija njuz , Brazilija in foko , Mundo diplomatiko , Radar Brazilija , Portal R10 , Brazilija vorld njuz , Žornal de Tagvatinga , Reporter Malu , Foko na politika i dr.) koji su preneli da je srpski nacionalni praznik proslavljen i u Brazilu.


Zamenica šefa misije Jelena Blažević posetila seniorke u Belemu

Žensku košarkašku reprezentaciju Srbije na kvalifikacionom turniru u Belemu posetila je zamenica šefa misije ambasade Republike Srbije u Brazilu Jelena Blažević. Ona je u društvu potpredsednice Košarkaškog saveza Srbije za žensku košarku Ane Joković i generalnog sekretara KSS Zlatka Bolića imala priliku da prisustvuje utakmici u dvorani Giljerme Paraense u kojoj je Srbija pobedila domaćina Brazil i da pruži punu podršku reprezentativkama i selektorki Marini Maljković.

Srbija se u Belemu izborila za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova