| |     latinica | english  
Насловна
Утакмица Србија-Бразил пропраћена у Бразилији, 27.06.2018.

        У контексту утакмице између Србије и Бразила на актуелном светском фудбалском првенству, Амбасада је организовала праћење догађаја у ресторану Belgrado Burger са пријатељима из дипл. кора, МИП-а Бразила и нашом дијаспором. Наша земља добила је до сада незабележен  медијски третман. Утакмицу су пратиле екипе из TV Globo, SBT, TV Record,  TV Band, TV Brazil и Correio Braziliense.


https://g1.globo.com/df/distrito-federal/noticia/torcedores-servios-e-brasileiros-acompanham-jogo-lado-a-lado-em-brasilia.ghtml

https://globoplay.globo.com/v/6836799/programa/

https://www.correiobraziliense.com.br/app/noticia/cidades/2018/06/27/interna_cidadesdf,691404/resilientes-servios-do-df-torcerao-pelo-brasil-apos-eliminacao-na-cop.shtml

https://www.youtube.com/watch?v=Qv_nnNnwPwU

Фото: Marcelo Ferreira/CB/D.A PressПриказан филм „Монтевидео, видимо се!“ у Бразилији – 20. јуни 2018

        У оквиру обележавања 80 година од успостављања дипломатских односа Србије и Бразила, као и у контексту одржавања светског фудбалског првенства и предстојеће утакмице између две земље,  бразилској публици је представљен филм „Монтевидео, видимо се!“

       80 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Бразила

        На данашњи дан, 15. јуна 2018. године, навршава се тачно 80 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Бразила.
        На предлог тадашњег председника Министарског савета и Министра иностраних послова донет је Указ о отварању   Посланства Краљевине Југославије у Рио де Жаниеру. Убрзо након тога, Бразил је донео декрет о отварању свог дипломатског представништва у Београду.

                                       

                Указ Министарског савета Краљевине ЈугославијеИнвестициони форум у Сао Паулу, 29-30. маја 2018. године

 

      

        Инвестиционом форуму у Сао Паулу, који је одржан 29-30. маја 2018. године, у организацији Бразилске агенције за промоцију извоза и инвестиција (APEX), присуствовао је амбасадор Вељко Лазић.
        Скуп је отворио председник Републике Мишел Темер, и председник Интерамеричке банке за развој Луис Алберто Морена, уз присуство највиших бразилских званичника и представника приватног сектора, академских кругова и медија. На форуму су разматране теме из области инфраструктуре, иновација и технологија, агроиндустрије, енергетике, здравља и биотехнологије, кроз панеле и округле столове.
        Ово је била прилика за сусрете са бразилским званичницима, представницима владиних ресора и институција, као компанија током којих су разматране могућности економске сарадње.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан за носиоце обичних пасоша

        Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце свих пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију у периоду од стоосамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
        Одлука ступа на снагу 02.06.2018.године.

 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди за носиоце свих пасоша

        Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
        Одлука ступа на снагу 02.06.2018.године.Посета амбасадора Вељка Лазића Међународном сајму пољопривреде у Федералном дистрикту, Бразилија 18. маја 2018. године

        На позив гувернера Федералног дистрикта Родрига Ролемберга, амбасадор Вељко Лазић је, са групом амбасадора, посетио Међународни сајам пољопривреде „Agrobrasilia 2018 – Feira dos Cerrados“, који je одржан у Федералном дистрикту од 15. до 19. маја о.г.
        Ово је једна од највећих сајамских манифестација у Бразилу, што је била добра прилика за бројне сусрете са бразилским званичницима и представницима у области пољопривреде, као и домаћим излагачима, посебно на тему међусобне сарадње и размене искустава у овом сектору.

Фото – гувернер Р. Ролемберг са групом амбасадораПредстављање Србије у контексту Светског првенства у фудбалу

        У контексту предстојећег Светског фудбалског првенства, „Центар за образовање младих и одраслих“ у Бразилији представио је земље које играју у истој групи са Бразилом. У сарадњи са Амбасадом Р. Србије у Бразилији у просторијама школе презентовано је културно и историјско наслеђе наше земље, као и локални обичаји, а организовани су и фудбалски мечеви по узору на предстојеће првенство. Ученици и професори школе нарочиту пажњи посетили су презентацији наше гастрономије, која је била изузетно добро прихваћена.Закон о држављанству

        Обавештавамо да су Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закон о јединственом матичном броју грађана објављени 26.03.2018.г. у „Службеном гласнику РС“, број 24/18 и у примени су од 03. априла 2018. године.
        Допунама Закона о држављанству, чланом 3. прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31. децембра 2016. године и на дан подношења захтева има пријављено боравиште у Републици Србији. Захтев се може поднети у року до годину дана од дана ступања на снагу наведеног закона, односно до 03. априла 2019. годинеПосета ОШ „Vargem Bonita”

        У оквиру пројекта Федералног дистрикта „Отворена врата Амбасаде“ представници Амбасаде РС у Бразилији учинили су узвратну посету ОШ „Vargem Bonita”. Ученици су у присуству професора, представника Владе Федералног дистрикта и Секретаријата за образовање одржали приредбу, којом су упознали присутне са аутентичним културним садржајем карактеристичним за ово поднебље, историјом и активностима школе, али и представили до сада стечена сазнања о Р. Србији.  И овај догађај је својим учешћем подржала прва дама Федералног дистрикта Марсија Ролемберг.

 Учешће Амбасаде у пројекту Федералног дистрикта „Отворена врата Амбасадe“

        Амбасада РС у Бразилији је учешћем у пројекту Федералног дистрикта “Отворена врата Амбасадe“ 05. а априла 2018.г. примила 35 ђака основе школе са периферије Бразилије, узраста од 9 до 11 година.
        Амбасадор, његова супруга и дипломатско особље Амбасаде су ученицима ОШ „Vargem Bonita” у присуству професора, представника владе Федералног дистрикта - Секретаријата за међународну сарадњу, Секретаријата  за образовање приказали знаменитости Србије, упознајући најмлађе са културним обележјима, најбитнијим историјским догађајима и личностима, обичајима, религијом и актуелностима из области спорта. Догађај је, својим присуством и учешћем подржала прва дама Федералног дистрикта Марсија Ролемберг. Овом активношћу је још једном продубљена културна сарадња Србије и Бразила.Одлука о укидању виза за улазак у Ст. Винсент и Гренадин држављанима Републике Србије

        Обавештавамо да је Влада Ст. Винсента и Генадина , донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на њеној територији до 30 (тридесет) дана, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
        Одлука је ступила на снагу 21.02.2018.године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије за носиоце обичних пасоша

        Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 8. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
        Одлука је ступила на снагу 09. марта 2018. године.Одлука о укидању виза за улазак у Р. Колумбију држављанима Републике Србије

        Обавештавамо да је Влада Р. Колумбије, , донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на њеној територији до 90 (деведесет) дана уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
        Одлука је ступила на снагу 15.02.2018.године.Рио де Жанеиро - потребна вакцинација против жуте грознице

        Обавештавамо све грађане Републике Србије који планирају да бораве у држави Рио де Жанеиро, нарочито у области Ilha Grande, да је потребна вакцинација против жуте грознице, коју би требало извршити минимум 10 дана пре планираног пута, како би се стекла имунизација.
        За све додатне информације о вакцинацији и заштити здравља у тропским условима, молимо да се обратите Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.Изложба о Андрићу – oбележавање Националног дана Р. Србије и 80-годишњице дипломатских односа Србије и Бразила, Бразилија 22. фебруар 2018.г.

        Поводом обележавања Националног дана Републике Србије и  80 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Бразила, у Бразилији је 22. фебруара 2018.г. свечано отворена изложба „Иво Андрић – писац и/или дипломата” Музеја града Београда, у  Palacio Buriti – згради Владе Федералног дистрикта (ДФ).
        Пред преко 200 присутних, о дипломатским односима Србије и Бразила, али и о животном делу и раду нашег најчувенијег писца и дипломате говорили су прва дама Федералног дистрикта Марсија Ролемберг, подсекретар МИП-а Бразила за мултилатералу, Европу и Северну Америку амбасадор Симас Магаљаес, државни секретар за културу ДФ Густаво Пашеко, шеф Кабинета Гувернера ДФ Алден Магеира, и амбасадор Р. Србије у Бразилу Вељко Лазић.
        Међу присутнима су били дипломатски представници 60 земаља акредитованих у Бразилу, као и припадници законодавне и извршне власти Бразила, представници академских и културних кругова, те припадници наше дијаспоре.
        Изложба ће бити отворена за посетиоце до 16. марта 2018. године.

Фото: Embassy Brasilia

Фото: Diplomacia e Negocios, фотограф Kellen Lages

фото: Embassy Brasilia

 

 Интервју амбасадора Вељка Лазића за портал "Embassy Brasilia"

        Поводом Националног дана Републике Србије и обележавања 80 година дипломатских односа Србије и Бразила, амбасадор Вељко Лазић је дао интервју за портал  "Embassy Brasilia".


http://embassybrasilia.com.br/site/mostra-marcara-a-data-nacional-da-servia-e-os-80-anos-de-relacoes-diplomaticas-com-brasil/

Foto: Embassy BrasiliaИнтервју амбасадора Вељка Лазића за магазин The Guide

Амбасадор Републике Србије у Бразилу Вељко Лазић, поводом Националног дана Р. Србије, дао је интервју за магазин The Guide - o guia das embaixadas, који спада међу најчитаније магазине у дипломатком кору Бразила.


http://www.theguide.com.br/socialevents/socialevents/interviewwiththeambassadorofserbiamrveljkolazic.1693.enОдлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбије

        Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 06. фебруара 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
        Одлука ступа на снагу 05.02.2018.године.Представљање приоритета бугарског председавања ЕУ за земље кандидате и Источног партнерства, Бразилија 12. јануар 2018.г.

     Поводом преузимања председавања Бугарске ЕУ од 01.01-30.06. о.г, амбасадор Бугарске у Бразилији Valeri Yotov, 12. јануара 2018. године, у Амбасади је представио приторитете и програм председавања Саветом ЕУ. Састанку су присуствовали амбасадори земаља кандидата акредитовани у Бразилији – Србије, Македоније и Турске, као и земаља Источног партнерства – Украјине, Грузије, Јерменије, Азербејџана и Белорусије.


Фото (са лева на десно) – амбасадори Азербејџана, Србије, Украјине, Бугарске, Турске, Македоније, Јерменије, Белорусије и ГрузијеОдлука МУП Државе Катар о издавању виза на граничном прелазу носиоцима обичних путних исправа

        Mинистарство унутрашњих послова Државе Катар, примењујући реципроцитет, донело је одлуку дана 28.12.2017. године, према којој се носиоцима обичних пасоша Републике Србије могу издавати визе на граници Државе Катар („виса он арривал“). Визе се издају за боравак до 90 дана у 180 дана, без накнаде.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам за носиоце свих пасоша

        Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
        Одлука ступа на снагу 05.01.2018.године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Гвинеје Бисао за носиоце свих пасоша

        Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 8. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, према којој могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
        Одлука ступа на снагу 19.12.2017.године.Седница пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србије у проширеном саставу – позив на учешће

        Седница пословног савета за дијаспору ПКС у проширеном саставу одржаће се у Београду, 27. децембра 2017. године, у просторијама ПКС, ул. Ресавска 13-15, са почетком у 11.00 сати.

        У наставку се налази програм седнице. Циљ одржавања скупа је наставак умрежавања пословне и академске дијаспоре са матицом. Позивамо све заинтересоване, који су у наведеном периоду у Србији, да узму учешће у наведеном догађају.
 Учешће Амбасаде Р. Србије на божићном Brasilia Connection базару

        Током прошле недеље одржан је божићни базар удружења Brasilia Connection у Бразилији. Тим поводом у Clube das Naçoes аутентичне производе, традицију, културе и обичаје својих земаља представили су многи учесници међу којима је била и Р. Србија.
        На штанду наше земље посетиоци су могли да се информишу о туристичкој и културно-уметничкој понуди Србије, да пробају домаће специјалитете, док су у понуди били и типични домаћи употребни предмети ручне израде.
        Приход од учешћа намењен је за социјалне програме на подручју Дистрито Федерал, што је овог пута био вртић Creche San Franciscо који се налази у  Еструтурал, највећој фавели  у близини Бразилије.Представљање економских потенцијала државе Гоајас

        Извршни одбор Одељења за међународну трговину и развој федералне државе Гоајас и ове године је организовао радни доручак за представнике дипломатског кора у Бразилији. Скуп је имао за циљ презентацију економских потенцијала државе Гоајас коме су  присуствовали  бројни амбасадори и  представници дипломатског кора. Овдашњи медији издвојили су наступ амбасадора Р.Србије у Бразилу Вељка Лазића, који је испред дипломатског кора Бразила истакао значај одржавања оваквих манифестација са циљем ближег упознавања представника земаља широм света са могућностима за остваривање трговинске, економске и привредне сарадње са државом Гоајас.


https://youtu.be/najiaJ0_MeAОдлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р. Србије

        Обавештавамо да је Влада ИР Ирана донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу и бораве на територији ИР Ирана до 30 дана у периоду од годину дана.

        Одлука је ступила на снагу 01. новембра 2017.године.
 Посета амбасадора Вељка Лазића федералној држави Минас Жераис, 09-13. октобра 2017. године

        Амбасадор Р. Србије у Бразилу Вељко Лазић боравио је у службеној посети федералној држави Минас Жераис 09-13. октобра 2017. године. Том приликом, имао је сусрете са званичницима у Кабинету градоначеника Бело Хоризонте, Индустријској федерацији Минас Жераис (FIEMG), Секретаријату за пољопривреду, Компанији за економски развој (CODEMIG) и Секретаријату за међународну сарадњу у Кабинету гувернера Минас Жераис.
        Током свих сусрета је истакнут значај одличних билатералних односа Србије и Бразила, који су добар основ за даљи развој и јачање економске сарадње. У том смислу, разматране су могућности разних видова привредне сарадње, већег обима трговинске размене и инвестиција у областима од обостраног интереса.

Фото – састанак у FIEMG (преузето са сајта FIEMG)
 Осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

         Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у сарадњи са Удружењем новинара Србије (УНС) организује Осму медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону 26. октобра 2017. године у Београду у Прес центру УНС.

          Овогодишња манифестација биће посвећена очувању српског језика и културе, употреби српског језика и ћириличног писма, изучавању и неговању српске културе и историје, очувању и заштити српског културно-историјског наслеђа и информисања на српском језику.

           На конференцији ће, измешу осталог, бити представљен пројекат онлине менторствa  за унапређење веб сајтова и активизма на друштвеним мрежама организација из региона и дијаспоре.

           Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону. Пријаве за учешће се могу послати до 20. октобра 2017. године на e-mail адресу: pc@uns.gov.rs

         За све друге потребне информације у вези са овим догађајем можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бразилији.Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Индонезије - носиоци обичних пасоша

         Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 06.октобра 2017.године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.

         Одлука ступа на снагу 14.10.2017.године.Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане ИР Иран - носиоци обичних пасоша

        Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 22.августа 2017.године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.

        Одлука ступа на снагу 02.09.2017.године.Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Индије - носиоци обичних пасоша

        Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 22.августа 2017.године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.

        Одлука ступа на снагу 02.09.2017.године.Емисија: “Entre amigos com Embaixador da Sérvia“, TV SUPREN

 

https://www.youtube.com/watch?v=cwadWbdpH6QЕмисија о Републици Србији на Радио Сенату

        У склопу програма „Парламенти света“, аутора Ивана Годоја, емитована је емисија о Републици Србији 14. јула 2017. године, у којем је дат шири приказ историјских чињеница, географског положаја, културних знаменитости, парламентарног уређења. У оквиру програма, амбасадор Вељко Лазић је дао изјаву, везану за нашу позицију око Косова и Метохије и спољнополитичке приоритете.
        Емисија је емитована од стране 17 станица које емитују програм на територији целог Бразила.

                                    

Линк емисије: http://www12.senado.leg.br/radio/1/conexao-senado/parlamentos-do-mundo-serviaУчешће одбојкашке репрезентације Србије на финалном турниру Светске лиге, Куритиба 04-08. јула 2017. године

        Одбојкашка репрезентација Србије је учествовала на финалном турниру Светске лиге у Куритиби од 04. до 08. јула 2017. године, где је бранила прошлогодишњу титулу шампиона. На турниру је учествовало шест најбољих селекција света – поред Србије – Бразил, САД, Канада, Русија и Француска.
        Амбасадор Републике Србије у Бразилу Вељко Лазић посетио је наше одбојкаше и чланове стручног штаба, који су му у знак захвалности поклонили дрес репрезентације са бројем 14.Интервју амбасадора за „TV Supren“

        У склопу туристичке презентације Р. Србије, амбасадор Вељко Лазић је дао интервју за „TV Supren“ (canal 2, NET), у оквиру програма „Међу пријатељима“.
        Интервју је обухватио теме од историјских чињеница, преко културе, уметности, спорта, и туристичких атракција. Том приликом је извршена и мања кулинарска презентација неких од типичних производа.Инвестициони форум у Сао Паулу, 30–31. маја 2017. године

                          

         Амбасадор Вељко Лазић је учествовао на Инвестиционом форуму у Сао Паулу 30-31. маја 2017. године, у организацији Бразилске агенције за промоцију извоза и инвестиција (APEX). Скуп је отворио председник Републике Мишел Темер, уз присуство највиших државних званичника. На форуму су разматране теме из области инфраструктуре, иновација и технологија, агроиндустрије, енергетике, здравља и биотехнологије, кроз панеле и округле столове. Ово је била прилика за сусрете са бразилским званичницима, представницима владиних ресора, као и бројним инвeститорима и представницима компанија током којих су разматране могућности економске сарадње.8. Конференција српске медицинске дијаспоре

8. Конференција српске медицинске дијаспоре ће се одржати у Београду 21-23 јуна 2017.год. За више информација, молимо кликните овде.

                       Учешће Р. Србије на Међународном сајму војне и одбрамбене опреме – ”LAAD 2017”, 04-07. априла 2017. године, Рио де Жанеиро

      Међународни сајам војне и одбрамбене опреме ”LAAD 2017”, одржан је 04-07. априла 2017. године у Рио де Жанеиру на којем су представљена најновија технолошка достигнућа у овој области. Највећа сајамска манифестација ове врсте на територији Латинске Америке, и ове године је окупила велики број бразилских и иностраних излагача, као и висок ниво државних делегација.

      Нашу делегацију је предводио амбасадор Р. Србије у Бразилу Вељко Лазић. На манифестацији је учествовала делегација ”Југоимпорт-СДПР”, са великим изложбеним штандом, и представник фабрике ”Крушик”. Поред бразилских компанија, и бројне стране делегације могле су да се упознају са потенцијалима наше наменске индустрије и размотре могућности о конкретним облицима сарадње.


 Међународни јавни конкурс за израду најбољег идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студенстском тргу у Београду

       Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио је Јавни међународни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

       Текст конкурса на српском и енглеском језику са биографским подацима З. Ђинђића можете пронаћи ОВДЕ.Заједничка посета овлашћених представника држава сукцесора бивше СФРЈ Бразилији, 17-21. март 2017. године

       У склопу спровођења Анекса Б Споразума о питањима сукцесије, овлашћени представници држава сукцесора - Србије, Хрватске и Македоније - посетили су Бразилију од 17. до 21. марта 2017. године ради процене могућности физичке деобе комплекса бивше СФРЈ.

       Тим поводом, у МИП Бразила су одржани разговори са ГС Маркос Галваом, замеником МИП, као и посебан састанак са амбасадором Фернандо Симас Магаљаесом, подсекретаром за политичка питања и шефом Протокола Жоао Мендесом. У част ове посете, у Палати „Itamaraty“ је организован и радни ручак за чланове делегација. 


 Међународни сајам „Feira Internacional Expodireto Cotrijal 2017”, Рио Гранде до Сул, 09-10. март 2017. године

     На позив министра пољопривреде Blairo Maggi-ja, амбасадор Вељко Лазић је 09-10. марта 2017. године, са осталим шефовима страних мисија, посетио Међународни сајам пољопривреде "Feira Internacional Expodireto Contrijal 2017", у месту Nao-Me-Toque, Рио Гранде до Сул.

     Посета једне од највећих сајамских манифестација у Бразилу била је добра прилика за сусрете са министром пољопривреде Blairo Maggi, председником EMBRAPA Mauricio Lopez и другим бразилским званичницима и представницима у области пољопривреде, као и домаћим излагачима.Избори за председника Републике Србије, 02. април 2017. године

 

                                                  O Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.


Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.


По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.


Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.


Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.


Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Формулар Захтев за упис у бирачки списак, можете преузети овде.

Формулар Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству, можете преузети овде.

Захтев за гласање у Амбасади можете послати путем електронске поште embaixadaservia@terra.com.brПозив за пријаву потраживања по основу девизне штедње

ПОЗИВ за пријаву потраживања по основу девизне штедње можете преузети овде.Сусрет амбасадора Вељка Лазића са гувернером Санта Круза Рубен Костасом, 08. фебруара 2017. године

        Током службене посете Санта Крузу, амбасадор Вељко Лазић је имао сусрет са гувернером Рубен Костасом. У разговору је, између осталог, наглашена важност добрих билатералних односа Србије и Боливије и указано да они могу да буду добра основа за интензивирање економске сарадње. У том контексту су разматране разне могућности сарадње у појединим привредним секторима.
        Састанку су присуствовали шеф Кабинета гувернера, директор Дирекције за међународне односе и сарадњу у Кабинету гувернера, као и почасни конзул Р. Србије у Боливији Жана Петковић Родригез.Отварање изложбе у Санта Крузу „Путевима римских императора у Србији“, 07. фебруар 2017. године

          У Санта Крузу, економском центру Боливије, свечано је отворена изложба „Путевима римских императора у Србији“, 07. фебруара 2017. године у Културном плуринационалном центру. Церемонији су присуствовали представници домаћих институција, чланови конзуларног кора, новинари, као и бројне личности из културног, уметничког и академског живота.
           Приликом отварања ове реномиране поставке, присутнима су се обратили директорка Културног центра Guiomara Zambrana, амбасадор Вељко Лазић и представници Археолошког парка “Viminacium“.
           Изложба је привукла велику пажњу боливијских медија, а бројни посетиоци су имали прилику да се упознају са значајем археолошког налазишта “Viminacium“ на простору Србије и чињеницом да је на територији наше земље рођено 18 римских императора. Изложба у Санта Крузу за тамошњу публику ће бити отворена месец дана односно до 06. марта 2017. године.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, ступа на снагу 15.01.2017. године.Саучешће

Амбасада Републике Србије у Бразилији изражава најдубље саучешће грађанима Бразила, а посебно породицама фудбалера и стручног штаба клуба Шапекоенсе, новинарима и члановима посаде, који су погинули у авионској несрећи 29. новембра 2016.године.
У овом изузетно тешком тренутку делимо бол и тугу са онима који су остали без својих најмилијих.
Телеграме саучешћа и солидарности највишим бразилским званичницима и пријатељском бразилском народу упутили су највиши званичници Републике Србије.Сајам амбасада у Бразилији 12. новембар 2016.године

      Амбасада Републике Србије у Бразилији је учествовала 12. новембра 2016. године на 12. Сајму амбасада у Бразилији који је одржан у изложбеном павиљону у Градском парку. Учествовало је преко 100 амбасада земаља акредитованих у Бразилији, са циљем прикупљања средстава у хуманитарне сврхе.
      На штанду су били изложени разни пригодни производи, између осталог, мини кувар српских традиционалних јела, приказивани промотивни филмови о Р. Србији и продавани наши типични кулинарски специјалитети.
      Уз ангажовање особља Амбасаде, посебну захвалност исказујемо легендарном фудбалеру Дејану Петковићу који је поклонио своје брендиране артикле, а својим присуством на нашем штанду, привлачио велику пажњу свих посетилаца.
      Амбасада се, такође, захваљује студентима докторских студија Универзитета Бразилије Вањи Грујић и Стефану Трифуновићу на великој помоћи током припрема и одржавања манифестације.

 39. Конгрес Међународне организације за винову лозу и вино (ОИВ)

У Бенто Гонçалвес-у, Рио Гранде до Сул, од 23. до 28. октобра 2016. године, одрзан  је 39. Конгрес Међународне организације за винову лозу и вино (ОИВ).
Учествовале су бројне делегације држава чланица ове Организације. Нашу земљу је представљао амбасадор Републике Србије у Бразилу Вељко Лазић.Међународни сајам амбасада, Бразилија 12. новембар 2016. године

http://www.feiradasembaixadas.com.br/ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ОДРЖАВАЊЕМ НАСТАВЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЛЕКТОРАТА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК У ИНОСТРАНСТВУ

Амбасада обавештава да су Министарство спољних послова и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије потписали Споразум о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.
С тим у вези, извештавамо наше грађане у Бразилу, Еквадору и Боливији да нам јаве да ли постоји довољан број заинтересованих за остваривање наведених активности и у којим местима.Отвaрања изложбе у Ла Пазу „Путевима римских императора у Србији“, 03. октобра 2016. године

Изложба „Путевима римских императора у Србији“ свечано је отворена у Ла Пазу  03. октобра 2016. године у Музеју културног центра Сан Франциско. Церемонији су присуствовали представници домаћих институција, чланови дипкора,  новинари, као и личности из  јавног, културног и уметничког живота.
Приликом отварања ове реномиране поставке, присутнима су се обратили директор Музеја Jose Luis Rios, амбасадор В. Лазић и др М. Кораћ, директор Археолошког института Р. Србије.
Изложба је наишла на велико интересовање присутних, посебно због чињенице да је на данашњој територији Србије рођено 18 римских императора. Изложба ће за тамошњу публику бити отворена два месеца, односно до 03. децембра 2016. године.
Велики допринос успешној реализацији изложбе и њеној медијској промоцији дао је почасни конзул Р. Србије у Ла Пазу Жана Петковић Родригез.ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ОДРЖАВАЊА ПАРАОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА РИО 2016

Поводом одржавања Параолимпијских игара РИО 2016 и доласка многих учесника и посетилаца из наше земље, отворена је привремена конзуларна канцеларија у Рио де Жанеиру која ће пружати конзуларне услуге и заштиту нашим држављанима као и држављанима Босне и Херцеговине.   
Адреса канцеларије: Avenida Atlântica 3806, apto 1109, Copacabana, CEP 22070-001, Rio de Janeiro - RJ,  Brasil.
Надлежан је др Драган С. Вујновић чији је е-мејл vujnovic@terra.com.br, мобилни телефон у Рио де Жанеиру је  +55/61/98254-4753.
Амбасада обавештава да у случају нестанка новца и/ли картица, оштећени треба да се обраћају родбини и пријатељима да им пошаљу новац преко WESTERN UNION (новац се добија у реалима – бразилској националној валути), пошто Амбасада не располаже средствима за позајмицу у таквим случајевима.Подизање заставе Републике Србије уочи отварања Параолимпијских игара, Рио де Жанеиро, 04. септембар 2016. године

Уочи отварања Параолимписких игара у Рио де Жанеиру, које се одржавају од 07. до 18. септембра 2016. године, у Олимпијском селу је  04. септембра, уз интонирање химне Боже правде, подигнута на јарбол застава Републике Србије. Свечаном чину су присуствовали амбасадор Републике Србије у Бразилу Вељко Лазић, шеф мисије Параолимпијског комитета Србије у Рију Звонко Рот, генерални секретар ПОKС Бојан Аћимовић и готово сви наши параолимпијци који су допутовали у Рио, као и бројни представници медијских агенција.

Амбасадор Вељко Лазић је, у пратњи представника ПОKС, обишао наш павиљон и пожелео српским параолимпијцима много успеха на предстојећим Играма.


 Подизање заставе Р. Србије уочи отварања 31. олимпијских игара, Рио де Жанеиро, 5. август 2016. године

Уз интонирање химне Боже правде у Олимпијском селу у Рио де Жанеиру,  дан уочи отварања 31. олимпијских игара, подигнута је на јарбол застава Републике Србије. Свечаном чину присуствовали су председник Р. Србије Томислав Николић и његова супруга Драгица, готови сви наши спортисти који се тренутно налазе у Рију (око 104), руководиоци Олимпијског комитета Србије на челу са председником Комитета Владом Дивцем, амбасадор Р. Србије у Бразилу Вељко Лазић, као и бројни експерти у области спорта и представници српских и иностраних медијских агенција.

Председник Николић је након церемоније обишао павиљон у коме су смештени српски олимпијци и пожелео им много успеха на Олимпијским играмаОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ОДРЖАВАЊА ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА РИО 2016

       Поводом одржавања Олимпијских игара РИО 2016 и доласка многих учесника и посетилаца из наше земље, отворена је привремена конзуларна канцеларија у Рио де Жанеиру која ће пружати конзуларне услуге и заштиту нашим држављанима као и држављанима Босне и Херцеговине.

        Адреса канцеларије: Rua Domingos Ferreira 146, Copacabana, CEP 22050-012, Rio de Janeiro - RJ, Brasil.

       Надлежна је Марија Шошић чији је е-мејл: marijasosic@yahoo.com ili marija.sosic@mfa.rs, а мобилни телефон у Рио де Жанеиру је  +55/21/99986-2042.

        Амбасада Републике Србије у Бразилији моли све учеснике и посетиоце Олимпијских и параолимписјких игара РИО 2016 да понесу са собом фотокопије својих пасоша и уверења о држављанству као и 3 фотографије величине за пасош, како би скратили поступак добијања путног листа за повратак у нашу земљу у случају евентуалног губитка пасоша.

          Такође, Амбасада обавештава да у случају нестанка новца и/ли картица, оштећени треба да се обраћају родбини и пријатељима да им пошаљу новац преко WESTERN UNION (новац се добија у релима – бразилској националној валути), пошто Амбасада не располаже средствима за позајмицу у таквим случајевима.Избори за народне посланике Р. Србије, 24. април 2016.године

04. март 2016.

                               

                                               О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – њњњ.мдулс.гов.рс, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Формулар Захтева за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети овде.

Формулар Захтева за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете преузети овде.Oтвaрања изложбе у Бразилији „Путевима римских императора у Србији“, 16. фебруара 2016. године

У Скупштини Федералног дистрикта у Бразилији, 16. фебруара 2016. године, свечано је отворена изложба „Путевима римских императора у Србији“ (“Itinerarium Romanum Serbiae”), уз пригодан коктел. Церемонији, која се поклопила са прославом  Дана државности Р. Србије, присуствовало је око 200 гостију – високи представници бразилског МИП, депутати, велики број чланова дипломатског кора, новинари, као и бројне личности из јавног и културног живота.

Приликом отварања изложбе, пристунима су се обратили представник Савета кустоса Teófilo Silva, депутат Wasny de Roure, проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института Р. Србије, амбасадор Р. Србије у Бразилу Вељко Лазић и председница Скупштине Федералног дистрикта Celina Leão.

Овај културни догађај добио је значајан публицитет у овдашњим медијима.

 Сусрет амбасадора Вељка Лазића са командантом Копнене војске Бразила, генералом Виласом Боасом, 16.12.2015. године

Амбасадор Вељко Лазић је имао састанак са командантом Копнене војске Бразила, генералом Виласом Боасом, у седишту КОВ 16. децембра 2015. године.

Са наше стране потврђена је опредељеност Р. Србије за даљим јачањем одбрамбене сарадње са Бразилом, првенствено војно-економске. Заједнички је оцењено да постоје добре основе за сарадњу у области наменске индустије. У том контексту разматрани су потенцијални пројекти, који би могли да буду од обостраног интереса.
 Сусрет амбасадора Вељка Лазића са министарком пољопривреде Бразила Катјом Абреу, 08.12.2015. године

Амбасадор Вељко Лазић састао се са министарком пољопривреде Бразила Катјом Абреу, 08. децембра 2015. године.

Током разговора изражен је обострани интерес за јачање сарадње у области пољопривреде. Оцењено је да у тој сфери постоји значајан простор за сарадњу који није довољно искоришћен. Поред тога, са наше стране је указано на предности које нуди Република Србија за извоз на трећа тржишта. Договорен је наставак разговора о конкретнијим видовима сарадње.
 Сусрет амбасадора В. Лазића са председником Фондације “Alexandre de Gusmão”, амбасадором Сержио Лимом, 07.12.2015.г.

Амбасадор Вељко Лазић је посетио Фондацију “Alexandre de Gusmão” 07. децембра 2015. године, на позив њеног председника, амбасадора Сержио Едурадо Мореира Лиме.

Током разговора амбасадор Лима је представио активности ове престижне Фондације, која је повезана са Министарством спољних послова Бразила. Изражен је обострани интерес о могућим облицима сарадње, заједничким активностима у циљу ширења знања у области спољне политике и дипломатске историје Србије и Бразила, као и о осетљивим међународним темама.

Фото преузета са сајта Фондације “Alexandre de Gusmão”Међународни сајам амбасада, Бразилија 28. новембар 2015. године

У Бразилији је 28.11.2015. године одржан 11. Међународни сајам амбасада на националном стадиону ''Мане Гаринча'' који је био најпосећенији до сада – око 65.000 људи је уживало у традиционалним производима, гастрономији, музици, играма и дружењу са представницима близу 100 држава.


Амбасада Републике Србије је учествовала на два штанда са пригодним артиклима, информативним материјалима о нашој земљи, историји и култури и са типичним кулинарским производима.


Сајам је отворио гувернер Федералног дистрикта Бразилија Родриго  Ролемберг и његова супруга која је почасна председница Удржења супруга шефова дипломатских мисија у Бразилији, а присутнима се обратио и заменик министра спољних послова, амбасадор С. Данезе.


Целокупан приход биће усмерен у хуманитарне сврхе, односно социјалне програме.Друга глобална конференција на високом нивоу о безбедности на путевима, Бразилија 18-19. новембра 2015. године

У Бразилији је 18-19. новембра 2015. године одржана Друга глобална конференција на високом ниову о безбедности на путевима (2nd Global High Level Conference on Road Safety). На Конференцији су учествовали представници 130 земаља, чланица УН (преко 1.700 учесника), а организатори су били Влада Бразила и Светска здравствена организација (WHO). Републику Србију је представљао амбасадор у Бразилу Вељко Лазић.


Након дводневног рада усаглашен је финални текст декларације „Brasilia Declaration“, која је усвојена акламацијом свих присутних делегата. Овим документом се, поред осталог, позива на удвостручавање напора за имплементацију националних планова и усвајање свеобухватног законодавства у складу са Глобалним планом 2011-2020. године.


Текст Декларације можете преузети на линку:


http://www.who.int/violence_injury_prevention/road_traffic/Final_Brasilia_declaration_EN.pdf?ua=1Рукометна реперезентација Србије у Бразилији, 27-29.11.2015. године

Женска рукометна репрезентација Републике Србије је гостовала у Бразилији где је одиграла пријатељску утакмицу са селекцијом Бразила 29.11.2015. године. То је била својеврсна реприза финала Светског првенства одржаног у нашој земљи 2013. године када је наша репрезентација освојила сребрно одличје. Утакмица је била последња припрема два тима пред светско првенство које ће се одржати у Данској 04-20.12.о.г.


Амбасадор Вељко Лазић и први саветник Драган С. Вујновић су присуствовали утакмици бодрећи наше изабранице, пожелевши им срећу и остварење доброг резултата у Данској.Интервју амбaсадора Вељка Лазића за новембарски број боливијског месечника „Datos“

У склопу активности представљања наших ставова, у новембарском изадању угледног боливијског месечника „Datos“, објављен је интервју амбасадора Вељка Лазића под насловом „Неприхватљив је захтев за пријем тзв. Косова у Унеско“.


У тексту се износе ставови Р. Србије, упозорава на угроженост српске културно-историјске и верске баштине и указује на истинске намере Приштине чији је циљ искључиво промоција „државности“, а не посвећеност принципима и вредностима Унеска.


Интервју можете преузети на линку:


http://www.datos-bo.com/Mundo/Analisis/Es-inadmisible-la-solicitud-de-admisin-del-llamado-Kosovo-a-la-UnescoМеђународни сајам амбасада, Бразилија 28. новембар 2015. године

У Бразилији ће се одржати 11. Међународни сајам амбасада на националном стадиону ''Мане Гаринча'' 28.11.2015. године од 09,00 до 18,00 сати на коме учествује и Амбасада Републике Србије.


То ће бити јединствена прилика да заинтересовани посетиоци (очекује се око 25.000) упознају на једном месту културу, традицију, музику, историју, кулинарство, природне лепоте и занимљивости држава које буду учествовале.


Позивамо све заинтересоване да нам се придруже.


Целокупан остварен приход биће усмерен у хуманитарне сврхе.

http://www.feiradasembaixadas.com.br/

https://www.facebook.com/FeiraDasEmbaixadas

 Non Paper - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

http://www.brasilia.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Non-paper1.pdfИнтервју амбaсадора Вељка Лазића за „Jornal do Brasil“, 07. октобра 2015. године

„Jornal do Brasil“ је на својој интернет страници, у међународној рубрици,  објавио опширан интервју са амбaсадором Вељком Лазићем под насловом „Амбасадор Србије у Бразилу кометарише захтев Косова за Унеско“.
У тексту се детаљно износе ставови Р. Србије о неприхватљивости и правној неоснованости таквог захтева, као и о правим намерама Приштине, која није одраз посвећености принципима и вредностима Унеска, већ на овај начин жели искључиво да промовише своју „државност“.
Интервју можете преузети на линку:


http://www.jb.com.br/internacional/noticias/2015/10/07/embaixador-da-servia-no-brasil-comenta-pedido-de-adesao-do-kosovo-a-unesco/

 

 Предаја оригинала акредитивних писама амбасадора Србије Вељка Лазића потпредседнику Еквадора Jorge Glas-у, Кито, 28. септембар 2015. године

На свечаној церемонији у Председничкој палати, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије Вељко Лазић предао је оригинале акредитивних писама потпредседнику Еквадора Jorge Glas-у, 28. септембра 2015. године.
У краћем куртоазном разговору, потпредседник Jorge Glas и амбасадор Вељко Лазић изразили су обострану спремност две земље за јачање свих облика билатералне сарадње.
Том приликом акредитиве је предало још седам нерезидентних амбасадора за које је организована колективна церемонија.
Амбасадор Вељко Лазић акредитован је у Републици Еквадор на нерезиденцијалној основи, са седиштем у Бразилији.

Фото – амбасадори  Исланда, Мауританије, Новог Зеланда, Србије, Шри Ланке, Јордана, Холандије, ЕУ (с десна на лево)Предаја копија акредитива амбасадора Србије Вељка Лазића заменику МИП Еквадора Lautaro Pozo-у, Кито, 28. септембар 2015. године

Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије Вељко Лазић предао је копије акредитивних писама заменику МИП Еквадора Lautaro Pozo-у, 28. септембра 2015. године.

У разговору, том приликом, оцењено је да су билатерални односи две земље веома добри, као и да има доста простора за њихово даље унапређење, посебно на плану економске сарадње.

Фото - заменик МИП Еквадора Lautaro Pozo и амбасадор Вељко ЛазићПосета делегације наменске индустрије Србије Бразилу, 19-23. септембар 2015. године

Делегација наменске индустрије Србије, на челу са представницима ''Југоимпорт-СДПР'', је посетила Бразил 19-23.09.2015. и имала опширне и садржајне разговоре у Бразилији и Рио де Жанеиру са одговарајућим партнерима. Две стране – српска и бразилска - су детаљно упознале једна другу о својим могућностима и пројектима који су у току. Обострано је констатовано да војно-економска сарадња две државе, која је нарочито интензивирана ове године, има добре изгледе за будућу дуготрајну и успешну кооперацију и договорено је да се она у наредном периоду конкретизује.
          ''Југоимпорт-СДПР'' је са фирмом ''Condor'' у Рио де Жанеиру потписао Споразум о пословно-техничкој сарадњи.Интервју амбaсадора Вељка Лазића за „УнБ ТВ“

Амбасадор је дао полусатни интервју професору А. Прокопију за ТВ станицу Универзитета у Бразилији „УнБ ТВ“ у оквиру Програма „дипломатски гласови“. Програм је намењен академској популацији, а гледан је и у дипломатском кору.
Разговор је обухватио краћи историјски осврт од СФРЈ и њеног распада до актуелног момента односно европског пута Србије. Разговарано је и о односима у региону, најновијем таласу миграната кроз Србију, као и о актуелном стању билатералних односа Србије и Бразила. Посебан део интервјуа посвећен је неоснованом захтеву „Косова“ да се учлани у УНЕСКО и о угрожености српске културно-историјске и верске баштине на Косову и Метохији.

Фото - професор А. Прокопије и амбасадор В. ЛазићПредавање амбасадора Вељка Лазића ученицима интернационалне школе „Escola das Nações“, 28.08.2015.г.

У склопу прославе Дана нација у Бразилији, на позив организатора, амбасадор  Вељко Лазић је одржао предавање ученицима интернационалне школе „Escola das Nações“, посвећено Србији. Након предавања, ученици су постављали питања о историји, обичајима, културним знаменитостима и специфичностима Србије, као и великим светским научницима и спортистима српског порекла.
На дан прославе 12. септембра, Србија је, уз Кину, Азербејџан и Јерменију, била почасни гост са на посебно аранжираним штандом, а ученици четвртих разреда, обучени у традицоналне  ношње, представили су српске игре.ОБАВЕШТАВАМО

да је Јавно предузеће „Поста Србије“ до сада потписало споразуме са поштанским управама Француске, Русије, Украјине, Белорусије и Црне Горе.

Информације о услузи преноса новца су следеће:

- из наведених земаља, новац се у Републику Србију мозе послати преко мреже пошта. Више информација се мозе наћи на сајтовима поштанских управа тих земаља

- новац се у Републици Србији може подићи у више од 1200 пошта на територији целе земље. Линк ка списку пошта, који садржи адресу и радно време пошта је http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/ovlascene-poste-za-medjunarodnu-postansku-uplatnicu.pdf

- за уплату је потребно само важећи лични документ а није потребно попуњавање образаца

- исплата новца у Републици Србији се врши у динарима, по курсу који је објављен на сајту ЈП „Пошта Србије“

- слање новца плаћа пошиљалац, не постоји обавеза отварања рачуна у банци, ни за пошиљаоца ни за примаоца

- у наставку дајемо линк ка сајту ЈП „Пошта Србије“, део на енглеском јазику на ком се налазе Општи услови за вршење услуга http://www.posta.rs/struktura/eng/posalji/medjunarodna-postanska-uplatnica.asp

- за слање новца из Републике Србије у наведене земље, цена је изузетно повољна.

У току су преговори са Поштом Републике Српске, Хрватске, Португалије и УАЕ о успостављању система преноса новца.

За све додатне информације и сугестије можете се обратити на телефон 3644-745 или електронском поштом: novcano@ptt.rsСребрна медаља одбојкаша Србије у Светској лиги, Рио де Жанеиро

Одбојкашка репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на такмичењу у оквиру Финалног турнира Светске лиге, које је одржано у Рио де Жанеиру од 15. до 19. јула 2015. године. На турниру је, поред Србије, учествовало шест најбољих селекција света – Бразил, САД, Италија, Пољска и Француска.
Aмбасадор Републике Србије у Бразилу Вељко Лазић присуствовао је финалној утакмици између Србије и Француске и поздравио наше одбојкаше и чланове стручног штаба.


(Фотографија преузета са сајта Одбојкашког савеза Србије)Сусрет војно-парламентарне делегације Бразила са министром одбране Р. Србије Б. Гашићем, 26. јуна 2015. године у Београду

Војно-парламентарна делегација Бразила посетила је Србију поводом присуства на 7. Међународном сајму наоружања „Партнер 2015“, који је одржан од 23. до 26. јуна 2015. године у Београду. Десеточлану бразилску делегацију је предводио начелник Канцеларије за пројекте Копнене војске Оружаних снага Бразила и изасланик министра одбране бригадни генерал Гвидо Амин Навес, а у њеном саставу је био и депутат Рикардо Барос, председник Парламентарне групе пријатељства Бразил-Србија у Националном конгресу.

Током посете Сајму бразилска делегација се састала са министром одбране Братиславом Гашићем 26. јуна 2015. године. Министар Гашић је, између осталог, потврдио опредељеност Р. Србије за даље јачање одбрамбене сарадње са Бразилом, пре свега војно-економске. Обострано је оцењено да ће ова посета бразилске делегације дати подстицај за развој заједничких пројеката у области наменске индустрије, чему ће посебно допринети и предстојећа посета министара Гашића Бразилу у септембру ове године.


Састанак у Министарству одбране Р. Србије (преузето са сајта Мин. одбране)Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина

Влада Републике Србије је усвојила одлуку о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина за боравак до 90 дана, која ступа на снагу 30.06.2015. године.Предаја акредитива амбасадора Србије Вељка Лазића председнику Боливије Еву Моралесу, Ла Паз, 18. мај 2015. године

Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије Вељко Лазић предао је акредитивна писма председнику Вишенационалне Државе Боливије Еву Моралесу, на свечаној церемонији одржаној у председничкој Палати у Ла Пазу, 18. маја 2015. године.
У куртоазном разговору са председником Моралесом, том приликом, оцењено је да су билатерални односи две земље веома добри, као и да има доста простора за њихово даље унапређење, посебно на плану економске сарадње.
Амбасадор Вељко Лазић акредитован је у Вишенационалној Држави Боливији на нерезиденцијалној основи, са седиштем у Бразилији.

Председник Ево Моралес и амбасадор Вељко Лазић (Преузето са сајта МИП-а Боливије)

 

Разговор председника Е. Моралеса и амбасадора В. Лазића, у присуству МИП Д.Чокеуанка и поч.конзула Ж.Петковић Родригез (Преузето са сајта Председништва Вишенационалне Државе Боливије)Сусрет амбасадора В. Лазића са министром одбране Бразила J. Wagner-ом, Међународни сајам (LAAD) 14-17. априла 2015. године, Рио де Жанеиро

На Међународном сајму војне и одбрамбене опреме (LAAD), одржаном у Рио де Жанеиро од 14-17. априла 2015. године, амбасадор Вељко Лазић се састао са министром одбране Jaques Wagner-ом. У разговору су размотрене могућности размене посета на министарском нивоу и изражена обострана спремност за даље јачање војно-економске сарадње. Састанку су присуствовали изасланик одбране Саша Николић и представник Југоимпорт-СДПР у Бразилу C. Scigliano.

Министар одбране Jaques Wagner и амбасадор Вељко Лазић (у присуству изасланика одбране С. Николића и представника Југоимпорт-СДПР у Бразилу C. Scigliano-а)Учешће Р. Србије на Међународном сајму војне и одбрамбене опреме („LAAD 2015“), 14-17. априла 2015. године, Рио де Жанеиро

Међународни сајам војне и одбрамбене опреме „LAAD 2015“, одржан у Рио де Жанеиро од 14. до 17. априла 2015. године, окупио је око 600 излагача из 45 земаља и 158 делегација из 71 државе. Излагали су сви водећи бразилски и инострани произвођачи војне и одбрамбене опреме, а посетиоци су могли да се упознају са најновијим технолошким достигнућима у овој области.
Нашу делегацију представљали су амбасадор Р. Србије у Бразилу Вељко Лазић и изасланик одбране Саша Николић. На овој манифестацији учествовала је делегација Југоимопрт-СДПР и представник Застава оружје АД из Крагујевца, који су имали заједнички изложбени штанд. Поред бразилских званичника, наш штанд посетиле су бројне стране делегације и гости из разних земаља, пре свега Африке, Азије и ЛАЗ, а реализован је и већи број званичних сусрета.

 Посета бразилске делегације Београду, 18-21. фебруара 2015. године

Бразилска делегација на челу са вице-гувернерком федералне државе Парана Cida-ом Borghetti, посетила је Београд у периоду од 18. до 21. фебруара 2015. године, на иницијативу Амбасаде Републике Србије у Бразилији. У делегацији су се налазили федерални депутат Ricardo Magalhães Barros, будући председник Групе пријатељства Србија-Бразил у Парламенту Бразила, посланица у Парламенту државе Парана Maria Victoria Borgetti Barros, као и Cesar Scigliano, представник ЈУГОИМПОРТ СДПР у Бразилу.

Чланови ПГП са Бразилом и делегација Бразила (преузето са сајта НС РС)


Током посете, бразилска делегација је имала сусрете са шефом Кабинета Владе Р. Србије И. Којићем, председником и члановима Посланичке групе пријатељства са Бразилом у Народној Скупштини Р. Србије, у Министарству одбране са државним секретаром З. Ђорђевићем и у Министарству спољних послова са државним секретаром, амб. Р. Нинчић.

 

Састанак у Министарству одбране Р. Србије (преузето са сајта Мин. одбране)


У разговорима је највише било речи о разним аспектима јачања билатералних односа, посебно у домену војно-економске сарадње, у оквиру које су испитиване могућности за пласирање производа наменске индустрије Р. Србије на бразилско тржиште, трансфер наше технологије и заједнички наступ на трећим тржиштима.Пријем за наше грађане, 18. децембар 2014. године


Нови амбасадор Републике Србије у Бразилу Вељко Лазић приредио је 18. децембра 2014. године пријем у Резиденцији за грађане наше земље који живе у Бразилији и околини. У пријатној атмосфери наши земљаци и чланови њихових породица имали су прилику да се међусобно боље упознају и размене своја искуства о животу у Бразилу.Предаја акредитива председници Бразила Д. Русеф, 10. новембар 2014. године

Нови изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Бразилу Вељко Лазић предао је оригинале акредитивних писама председници Бразила Дилми Русеф на свечаној церемонији одржаној 10. новембра 2014. године у председничкој палати „Планалто“.
 

Председница Дилма Русеф и амбасадор Вељко Лазић

У краћем разговору размењена су мишљења о актуелном стању билатералних односа, размени посета на високом и највишем нивоу и интензивирању сарадње у разним областима од обостраног интереса.

 

Председница Дилма Русеф и амбасадор Вељко ЛазићOбавештење

Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о уласку у Републику Србију без виза носиоцима страних путних исправа који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих чланица ЕУ, као и визу Сједињених Америчких држава, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.
Такође, одобрава се улазак у Републику Србију без визе и носиоцима страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама ЕУ или Сједињених Америчких Држава, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.
Ова одлука ступила је на снагу 08. новембра 2014. године.

Носиоци путних документа издатих у складу са међународном конвенцијама ( Travel Document, Fremling Pass/Fremden Pass ) морају поседовати важећу визу за улазак у Републику Србију, без обзира да ли поседују важећу Шенген визу или визе САД или Велике Британије или не.Дипломатски базар, 08. новембар 2014.године


Амбасада Републике Србије у Бразилији учествовала је 08. новембра 2014. године на Међународном дипломатском базару, на који су позване све амбасаде земаља акредитованих у Бразилији, са циљем прикупљања средстава у хуманитарне сврхе. Након више година, наша Амбасада је учествовала на овој традиционалној манифестацији.

 

 Вести
Утакмица Србија-Бразил пропраћена у Бразилији, 27.06.2018.
Приказан филм „Монтевидео, видимо се!“ у Бразилији – 20. јуни 2018
80 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Бразила
Инвестициони форум у Сао Паулу, 29-30. маја 2018. године
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан за носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди за носиоце свих пасоша
Посета амбасадора Вељка Лазића Међународном сајму пољопривреде у Федералном дистрикту, Бразилија 18. маја 2018. године
Представљање Србије у контексту Светског првенства у фудбалу
Закон о држављанству
Посета ОШ „Vargem Bonita”
Учешће Амбасаде у пројекту Федералног дистрикта „Отворена врата Амбасадe“
Одлука о укидању виза за улазак у Ст. Винсент и Гренадин држављанима Републике Србије
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије за носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Колумбију држављанима Републике Србије
Рио де Жанеиро - потребна вакцинација против жуте грознице
Изложба о Андрићу – oбележавање Националног дана Р. Србије и 80-годишњице дипломатских односа Србије и Бразила, Бразилија 22. фебруар 2018.г.
Интервју амбасадора Вељка Лазића за портал "Embassy Brasilia"
Интервју амбасадора Вељка Лазића за магазин The Guide
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбије
Представљање приоритета бугарског председавања ЕУ за земље кандидате и Источног партнерства, Бразилија 12. јануар 2018.г.
Одлука МУП Државе Катар о издавању виза на граничном прелазу носиоцима обичних путних исправа
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам за носиоце свих пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Гвинеје Бисао за носиоце свих пасоша
Седница пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србије у проширеном саставу – позив на учешће
Учешће Амбасаде Р. Србије на божићном Brasilia Connection базару
Представљање економских потенцијала државе Гоајас
Одлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р. Србије
Посета амбасадора Вељка Лазића федералној држави Минас Жераис, 09-13. октобра 2017. године
Осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Индонезије - носиоци обичних пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане ИР Иран - носиоци обичних пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Индије - носиоци обичних пасоша
Емисија: “Entre amigos com Embaixador da Sérvia“, TV SUPREN
Емисија о Републици Србији на Радио Сенату
Учешће одбојкашке репрезентације Србије на финалном турниру Светске лиге, Куритиба 04-08. јула 2017. године
Интервју амбасадора за „TV Supren“
Инвестициони форум у Сао Паулу, 30–31. маја 2017. године
8. Конференција српске медицинске дијаспоре
Учешће Р. Србије на Међународном сајму војне и одбрамбене опреме – ”LAAD 2017”, 04-07. априла 2017. године, Рио де Жанеиро
Међународни јавни конкурс за израду најбољег идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студенстском тргу у Београду
Заједничка посета овлашћених представника држава сукцесора бивше СФРЈ Бразилији, 17-21. март 2017. године
Међународни сајам „Feira Internacional Expodireto Cotrijal 2017”, Рио Гранде до Сул, 09-10. март 2017. године
Избори за председника Републике Србије, 02. април 2017. године
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
Сусрет амбасадора Вељка Лазића са гувернером Санта Круза Рубен Костасом, 08. фебруара 2017. године
Отварање изложбе у Санта Крузу „Путевима римских императора у Србији“, 07. фебруар 2017. године
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша
Саучешће
Сајам амбасада у Бразилији 12. новембар 2016.године
39. Конгрес Међународне организације за винову лозу и вино (ОИВ)
Међународни сајам амбасада, Бразилија 12. новембар 2016. године
ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ОДРЖАВАЊЕМ НАСТАВЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЛЕКТОРАТА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК У ИНОСТРАНСТВУ
Отвaрања изложбе у Ла Пазу „Путевима римских императора у Србији“, 03. октобра 2016. године
ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ОДРЖАВАЊА ПАРАОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА РИО 2016
Подизање заставе Републике Србије уочи отварања Параолимпијских игара, Рио де Жанеиро, 04. септембар 2016. године
Подизање заставе Р. Србије уочи отварања 31. олимпијских игара, Рио де Жанеиро, 5. август 2016. године
ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ОДРЖАВАЊА ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА РИО 2016
Избори за народне посланике Р. Србије, 24. април 2016.године
Oтвaрања изложбе у Бразилији „Путевима римских императора у Србији“, 16. фебруара 2016. године
Сусрет амбасадора Вељка Лазића са командантом Копнене војске Бразила, генералом Виласом Боасом, 16.12.2015. године
Сусрет амбасадора Вељка Лазића са министарком пољопривреде Бразила Катјом Абреу, 08.12.2015. године
Сусрет амбасадора В. Лазића са председником Фондације “Alexandre de Gusmão”, амбасадором Сержио Лимом, 07.12.2015.г.
Међународни сајам амбасада, Бразилија 28. новембар 2015. године
Друга глобална конференција на високом нивоу о безбедности на путевима, Бразилија 18-19. новембра 2015. године
Рукометна реперезентација Србије у Бразилији, 27-29.11.2015. године
Интервју амбaсадора Вељка Лазића за новембарски број боливијског месечника „Datos“
Међународни сајам амбасада, Бразилија 28. новембар 2015. године
Non Paper - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Интервју амбaсадора Вељка Лазића за „Jornal do Brasil“, 07. октобра 2015. године
Предаја оригинала акредитивних писама амбасадора Србије Вељка Лазића потпредседнику Еквадора Jorge Glas-у, Кито, 28. септембар 2015. године
Предаја копија акредитива амбасадора Србије Вељка Лазића заменику МИП Еквадора Lautaro Pozo-у, Кито, 28. септембар 2015. године
Посета делегације наменске индустрије Србије Бразилу, 19-23. септембар 2015. године
Интервју амбaсадора Вељка Лазића за „УнБ ТВ“
Предавање амбасадора Вељка Лазића ученицима интернационалне школе „Escola das Nações“, 28.08.2015.г.
ОБАВЕШТАВАМО
Сребрна медаља одбојкаша Србије у Светској лиги, Рио де Жанеиро
Сусрет војно-парламентарне делегације Бразила са министром одбране Р. Србије Б. Гашићем, 26. јуна 2015. године у Београду
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина
Предаја акредитива амбасадора Србије Вељка Лазића председнику Боливије Еву Моралесу, Ла Паз, 18. мај 2015. године
Сусрет амбасадора В. Лазића са министром одбране Бразила J. Wagner-ом, Међународни сајам (LAAD) 14-17. априла 2015. године, Рио де Жанеиро
Учешће Р. Србије на Међународном сајму војне и одбрамбене опреме („LAAD 2015“), 14-17. априла 2015. године, Рио де Жанеиро
Посета бразилске делегације Београду, 18-21. фебруара 2015. године
Пријем за наше грађане, 18. децембар 2014. године
Предаја акредитива председници Бразила Д. Русеф, 10. новембар 2014. године
Oбавештење
Дипломатски базар, 08. новембар 2014.године
Архива вести