| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
ДОБРОДОШЛИ НА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ У БРАЗИЛУ

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
SES Avenida das Nações, Qd. 803, Lote 15
CEP 70409-900 BRASÍLIA D.F.
BRASILн

Телефон: +5561 / 3223-72-72 Локација/Мапа
Телефон: +5561 / 3223-19-94 Конзуларна надлежност
Факс:       +5561 / 3223-84-62 Почасни конзули
E-mail: embaixadaservia@terra.com.br  
   

 


 
 
 
Амбасадор Александар Ристић предао акредитивна писма, 22. maj 2024.

Амбасадор Александар Ристић предао је акредитивна писма председнику Федеративне Републике Бразил Луизу Инасију Лули да Силви.

У разговору након церемоније председник Лула амбасадору је пренео интерес Бразила да са Србијом развија сарадњу не само у трговини, већ и у науци, технологији и култури.

Захвалио је српском народу и руководству на изразима солидарности поводом поплава које су задесиле Државу Јужни Рио Гранде и интересовао се за обнову која је спроведена у Србији након поплава 2014, замоливши за помоћ и размену искустава у тој области.

Свечаности су присуствовали и саветница у Амбасади Републике Србије у Бразилији Јелена Блажевић и српски почасни конзул у Рио де Жанеиру Дејан Петковић, прослављени фудбалер, чије је присуство привукло пажњу бразилских медија и изазвало позитивне реакције и велику видљивост самог догађаја и Републике Србије на друштвеним мрежама.


Помоћ поплавама угроженој Држави Јужни Рио Гранде

Амбасаду су 17. маја 2024. посетили Жозе Енрике Медеирос Пирес, извршни секретар Представништва Државе Јужни Рио Гранде у Бразилији (свака бразилска савезна држава има своју канцеларију у главном граду) и Фабио Паива, координатор за комуникације у Представништву.

Пирес је информисао о тешкој хуманитарној ситуацији након поплава, највећих од 1941, у Јужном Рио Грандеу (где долази зима, а становништво је без крова над главом, одеће, обуће, хране и воде) и огромној материјалној штети (оштећена је инфраструктури и потпуно су уништени усеви).  

Прва фаза одговора на несрећу било је спашавање живота, у другој фази гледа се како да се сачува имовина, док би трећа требало да буде обнова.

Реконструкција објеката, путева и мостова биће тежак задатак, а за ревитализацију пољопривредног земљишта (са ког су реке које су надошле у великом делу те држава просто спрале најплоднији слој), у региону који је велики произвођач жита и меса, биће потребне године.

Амбасадор Александар Ристић саговорнику је уручио потврду о помоћи коју је Амбасада, на позив Владе Савезног Дистрикта (бразилске федералне јединице која обухвата Бразилију са околином), упутила Држави Јужни Рио Гранде.

Указавши на то да, имајући у виду наше искуство с поплавама из 2014, одлично разумемо у каквој се невољи налазе, пренели смо поруке солидарности српског народа и руководства са Бразилом и, посебно, Јужним Рио Грандеом (који у Србији ужива нарочите симпатије јер се управо у Порто Алегреу, главном граду те државе, одиграла прва фудбалска утакмица југословенске фудбалске репрезентације након укидања санкција 1994).

Пирес је захвалио на помоћи и замолио да се Србија додатно ангажује, поред осталог, и на плану размене искустава у обнови од поплава и њиховом спречавању.


Посета ученика О.Ш. "Escola Classe Natureza" – 12. април 2024. године

Посетом ученика О.Ш. Escola Classe Natureza из места Параноа Савезног дистрикта,  Амбасади Србије у Бразилији, отворен је овогодишњи програм владе Савезног дистрикта под називом „Отворена врата“.

У сарадњи са Секретаријатом за међународну сарадњу, уз подршку Секретаријата за образовање, амбасадор Александар Ристић и саветник Јелена Блажевић повели су ученике О.Ш. Escola Classe Natureza на путовање кроз Србију.

Приликом посете Амбасади, основци узраста 9-10 година, упознали су се са српским традиционалним обичајима, нашим културним, историјским и верским наслеђем, а имали су и прилику да открију тајне ћирилице и да науче да напишу своје име на српском језику.

Било је речи и о успесима српских спортиста, како у свету тако и о њиховим активностима у Бразилу.

Неизоставна је била и ужина у Амбасади, направљена по спрским традиционалним рецептима.

О посети су известили бројни локални медији, који су, између осталог, пренели утиске малишана током догађаја (Агенција Бразилија, Бразилија ин фоко, Мундо дипломатико, Бразилијан њуз, Портал 10, Фоко на политика, Жорнал А воз до цидадао, Жорнал Тагватинга, Репортер Малу).

Као посебно интересантно искуство, ђаци су истакли писање ћирилицом.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова