Printer Friendly Version Помоћ поплавама угроженој Држави Јужни Рио Гранде @ 23 May 2024 04:10 PM

Амбасаду су 17. маја 2024. посетили Жозе Енрике Медеирос Пирес, извршни секретар Представништва Државе Јужни Рио Гранде у Бразилији (свака бразилска савезна држава има своју канцеларију у главном граду) и Фабио Паива, координатор за комуникације у Представништву.

Пирес је информисао о тешкој хуманитарној ситуацији након поплава, највећих од 1941, у Јужном Рио Грандеу (где долази зима, а становништво је без крова над главом, одеће, обуће, хране и воде) и огромној материјалној штети (оштећена је инфраструктури и потпуно су уништени усеви).  

Прва фаза одговора на несрећу било је спашавање живота, у другој фази гледа се како да се сачува имовина, док би трећа требало да буде обнова.

Реконструкција објеката, путева и мостова биће тежак задатак, а за ревитализацију пољопривредног земљишта (са ког су реке које су надошле у великом делу те држава просто спрале најплоднији слој), у региону који је велики произвођач жита и меса, биће потребне године.

Амбасадор Александар Ристић саговорнику је уручио потврду о помоћи коју је Амбасада, на позив Владе Савезног Дистрикта (бразилске федералне јединице која обухвата Бразилију са околином), упутила Држави Јужни Рио Гранде.

Указавши на то да, имајући у виду наше искуство с поплавама из 2014, одлично разумемо у каквој се невољи налазе, пренели смо поруке солидарности српског народа и руководства са Бразилом и, посебно, Јужним Рио Грандеом (који у Србији ужива нарочите симпатије јер се управо у Порто Алегреу, главном граду те државе, одиграла прва фудбалска утакмица југословенске фудбалске репрезентације након укидања санкција 1994).

Пирес је захвалио на помоћи и замолио да се Србија додатно ангажује, поред осталог, и на плану размене искустава у обнови од поплава и њиховом спречавању.